Η Κάρυστος αποτελεί μία καλοφτιαγμένη πόλη, με θαυμάσια ρυμοτομία, δημόσια νεοκλασικά κτίρια, αρχοντικά, παραδοσιακά οικήματα και κοσμοπολίτικη ζωή στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας.

Διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι, με το λιμενοβραχίονα και τις μουριές που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη στη σκιά τους και τον «καλομαθαίνουν» στους πεντανόστιμους μεζέδες των παραδοσιακών καφενείων και ουζερί.

Είναι χτισμένη στο μυχό ενός ασφαλούς από τους συχνούς δυνατούς αέρηδες κόλπου, στεφανωμένη από την Όχη, το βουνό των θρύλων και των ανέμων και περιτριγυρισμένη από περιβόλια που την Άνοιξη πεντοβολούν λεμονανθούς και τριανταφυλλιές. Με ζηλευτές αμμουδιές, μαγευτικές παραλίες, δροσερά χωριουδάκια, αλλά και άγριες, απόκρημνες περιοχές που κόβουν την ανάσα. Με πεντανόστιμο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και ονομαστό κατσικάκι και αρνάκι που σερβίρονται στα πολυάριθμα γραφικά κεντράκια της παραλίας και των κοντινών χωριών. Η πόλη με το μοναδικό σχέδιο, που εκπόνησε  Βαυαρός πολεοδόμος μετά από προσωπική επιθυμία του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Η Κάρυστος προσφέρει τα πάντα για όλους, μικρούς και μεγάλους. Δουλειά για τους ντόπιους και, για τους επισκέπτες, διασκέδαση, εξαίρετη φύση για τους φυσιολάτρες, μοναδική θάλασσα για τους κολυμβητές, ψαρότοπους  για τους ψαροντουφεκάδες, ιστορικά μνημεία για τους αρχαιολάτρες, καλό φαί και γλυκά για τους καλοφαγάδες. Και όλα αυτά, κάτι λιγότερο από δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας.