Το χωριό Μεκουνίδα με πανοραμική θέα δυτικά του Castell Rosso, μαζι με τον συνοικισμό Ρούκλια αποτελούσαν την πηγή ύδρευσης του κάστρου διαμέσου του ρωμαϊκου υδραγωγείου, το οποίο διασώζεται στην βόρεια πλαγιά του οχυρού.
Στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας συναντάμε τις πέντε βρύσες, όπου το 1826 έγινε λυσσώδης μάχη κατά την εκστρατεία του Φαβιέρου.
Για τους περιηγητές θα συνιστούσαμε να ακολουθούσατε ένα μικρό δρομάκι που βρίσκεται δυτικά του κάστρου και να απολαύσετε τις καμάρες πάνω από τις οποίες περνούσε το Ρωμαϊκό υδραγωγείο.
Το κάστρο Castell Rosso ή Κοκκινόκαστρο της Καρύστου δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης. Βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Κάρυστο μεταξύ των χωριών Γραμπιά και Μύλοι.
Βρίσκεται επάνω σε ένα κωνικό ύψωμα, κάπως μακριά από τη θάλασσα και τους πειρατικούς κινδύνους και δεσπόζει σε όλη την πεδιάδα που απλώνεται από κάτω μέχρι την παραλία.
Tα αρχαία λατομεία σώζονται στο πάνω μέρος της κοιλάδας των Μύλων. Οι Κύλινδροι είναι το σπουδαιότερο λατομείο της περιοχής. Πάνω από το λατομείο, εκεί όπου συνεχίζει το μονοπάτι προς την Όχη, δεσπόζουν τα μεγάλα βράχια της Κακιάς Σκάλας. Σώζεται ακόμη ένα μεσαιωνικό καλντερίμι, που περνά ανάμεσα από επιβλητικούς γκρεμούς.
Στη βορειοδυτική Καρυστία της Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Θύμι και Ευαγγελισμός βρίσκεται η χαράδρα της Χαρχάμπολης ή Αρχάμπολης, ένα εντυπωσιακό και άγριο τοπίο. Στην περιοχή ήταν ορατά αρχαία λείψανα μεγάλου μεγέθους, που πιθανόν αποτελούσαν ενιαίο και οργανωμένο οικιστικό σύνολο, το οποίο τοποθετείται χρονολογικά από την κλασική περίοδο μέχρι και τον 1ο αι. π.Χ.